Hoe ga je met minder stress op vakantie én daarna weer rustig aan de slag?

Alles op alles zetten om je werk voor je vakantie af te krijgen, is geen goede manier om aan je vakantie te beginnen. Zelf ben ik ook al vaker in deze valkuil gestapt, dus uit eigen ervaring kan ik je melden dat je dan flink gestrest aan je vakantie begint en dat is niet de bedoeling.

Maar hoe moet het dan?

Ben Tiggelaar (bekend van het boek ‘Dit wordt jouw jaar!’) heeft hierover verschillende mensen geïnterviewd voor ‘De Ben Tiggelaar podcast.’

Uit alle tips heb ik mijn favorieten gekozen, zodat je ze meteen kan toepassen.

1. Geef in de twee weken voor je op vakantie gaat bij je collega’s regelmatig aan dat je vakantie bijna gaat beginnen. En belangrijk: laat duidelijk weten welk werk je nog kan afmaken en waarmee je dus pas weer verder gaat, zodra je terug bent.
Zo kunnen je collega’s er vast aan wennen en maak je meteen duidelijk wat nog haalbaar is.

2. Zet twee dagen voordat je vakantie begint, je out of office bericht vast aan, dan heb je meer tijd om de laatste losse dingen rustig af te handelen.

3. Om niet ziek te worden tijdens je eerste dagen van je vakantie:
Plan bewust in de eerste dagen van je vakantie een aantal activiteiten, zodat je lichaam niet meteen van 100 (druk bezig met je werk) naar 0 (rust) gaat. Zo heeft je lichaam ook de tijd om in ontspanning te komen.

4. De opgedane energie tijdens je vakantie blijft langer als je na je vakantie niet verzuipt in een overvolle mailbox.

Trucjes zijn:

  • Laat je out of office bericht nog 2 dagen na je vakantie aan.
  • Laat je vakantie e-mails automatisch in een vakantie-map komen, dan kan je ze altijd weer opzoeken, maar dan blijft je mailbox niet een paar dagen overvol, waardoor je met een schone lei kan starten.