Het verhaal van Merel

Wil je een idee krijgen over hoe een loopbaangesprek kan gaan, en wat het je kan opleveren?



Mijn cliënte Merel (27) blogt op de site van De Groene Meisjes en schreef eerder dit jaar twee blogs over haar ervaringen met het loopbaantraject bij mij.

Hieronder een selectie van fragmenten die ik met jullie mag delen.

Wil je ze graag helemaal lezen? Klik dan op de titel van het blog.

Uit: “Keuzestress”

Wat wil ik nou echt?


Ik geef het eerlijk toe: ik vond het altijd wat Amerikaans. Een professional inschakelen? Ik? Waarom zou ik dat nodig hebben? Totdat ik eigenlijk toch wel een beetje wanhopig begon te worden van mijn eigen vragen (in mijn geval op werkgebied) en ik zelf eigenlijk niet meer zo goed wist hoe ik dit nu eens moest aanpakken. Natuurlijk probeerde ik wel wat; ik maakte bijvoorbeeld lijstjes met ‘positief’ en ‘negatief’ en ik zocht wat info op internet, maar toch kwam ik niet echt tot concrete plannen of doelen. En ondertussen bleef ik maar worstelen met vragen als: wat wil ik eigenlijk in de toekomst? Wat kan ik allemaal nog meer dan wat ik nu doe? Wat zijn mijn opties en mogelijkheden en waar liggen mijn kwaliteiten? En ik kwam er niet uit.

Schakel een professional in


En daarom heb ik nu de hulp van een loopbaancoach ingeschakeld. Vorige week hebben Karin en ik ons eerste gesprek gehad, bij haar thuis in Utrecht, en ik kreeg er meteen een heel rustig gevoel bij. We gaan stap voor stap bespreken wat mijn vragen zijn. Dat doen we door middel van opdrachten (met verschillende onderwerpen) die ik moet maken en uiteindelijk maken we een plan van aanpak. Ik hoop dus over een paar (4 tot 8) gesprekken in ieder geval de deur uit te lopen met een concreter plan en een paar heldere doelstellingen voor mezelf. En ook al is het nog niet zover, ik ben er nu al blij mee! Want wat kan het fijn zijn om met iemand te praten die volkomen onbevooroordeeld tegenover je staat en je, eigenlijk alleen maar door middel van het stellen van vragen, tot inzichten brengt. Uiteindelijk moet ik natuurlijk zelf nog kiezen, maar dit gaat mij zeker helpen.

Doe wat je leuk vindt

Uit: “Persoonlijke update: Doe wat je leuk vindt!”




Meer richting nodig


Gelukkig had ik het wel leuk op de nieuwe school waar ik werkte. Ik had plezier met mijn collega’s en leerlingen en ik heb er alles uitgehaald wat erin zat. Het was een ontzettend leerzaam jaar en ik heb er geen moment spijt van gehad. Maar toen de kans voorbij kwam om weer 1 dag in de week in het mbo-onderwijs te gaan werken, heb ik deze met beide handen aangegrepen. Te gek vond ik dat! 
Wat ook gebeurde in deze periode – we hebben het over na de kerstvakantie – is dat ik in contact kwam met Karin. Karin is loopbaancoach en ik ging bij haar op gesprek. Ik had behoefte aan wat meer structuur en richting en ik hoopte dat zij mij hierbij kon helpen. Dat heeft ze zeker. Een traject volgen bij Karin is misschien wel één van de nuttigste dingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan. Een loopbaancoach laat jou uitzoeken wat je talenten zijn, wat je goed of minder goed ligt, welke paden je het beste kan bewandelen en naar welke doelen je in de toekomst kan streven.

Focus


Door de gesprekken met Karin, eens in de twee of drie weken, ben ik gaan inzien waar ik écht warm van word. En wat was dat? Mbo-onderwijs en coaching. Hoewel ik lesgeven heel tof vind, vind ik het nog toffer om een student (persoonlijk) te begeleiden. Daar krijg ik echt heel erg veel energie van. Er werd me een hoop duidelijk. Ik stelde een plan op voor de komende jaren (waarin ik doelen verwerkte omtrent groeien en carrière maken) en ik wist: ik moet weer aan de slag. Dat betekende dat ik weer op zoek moest naar boeiende vacatures, maar ook… dat ik weer ontslag moest nemen op de school waar ik net werkte. En dat al na 1 jaar. Zoiets is niet mijn stijl en ik vond het vreselijk om mijn ontslag aan te kondigen. Gelukkig was iedereen heel begripvol. Het voelde letterlijk als wat mensen dan vrij cliché zeggen: je doet ergens een deur dicht en er gaat ergens een deur open. Of er gaan meerdere deuren open. Want, wat doe ik nu?

Wat ik nu doe?


Ik werk als coach en docent aan verschillende mbo-opleidingen in Amsterdam en Haarlem. Het is allemaal mbo, het zijn allemaal richtingen die ik superleuk vind en mijn taken (lesgeven en coachen) zijn mooi in verhouding. Omdat schrijven mijn passie is, ben ik blij om te kunnen zeggen dat ik veel plezier vind in mijn werk én in mijn hobby: De Groene Meisjes.

Doe wat je leuk vindt


Het is een lang verhaal geworden, maar eigenlijk is mijn boodschap: doe wat je leuk vindt. Of probeer het in ieder geval. Soms duurt het eventjes, kijk maar naar mij. En soms is het leven een ‘bumpy ride’ en word je heen en weer geslingerd tussen allerlei emoties en twijfels. Maar uiteindelijk is het toch het allerbelangrijkste om dicht bij je gevoel te blijven. Ik heb dat gedaan en dat was best eng. Ik moest risico’s nemen. Dat betekende soms huilbuien en slapeloze nachten. Maar ik had er veel vertrouwen in dat het goed zou komen. Als je dat niet hebt, moet je er niet aan beginnen. Dan is het blijkbaar niet het goede moment voor je. Doe geen domme dingen, loop niet in zeven sloten tegelijk. We leven niet bepaald in een tijd waarin je heel grote risico’s kan nemen als je bijvoorbeeld een hypotheek moet afbetalen of je gezin van een vast salaris moet voorzien.

Ik zeg het al jaren tegen mijn studenten en ik zeg het nu ook tegen mezelf én tegen jullie: doe waar je blij van wordt. Als je dat voor elkaar hebt, komt de rest ook goed!