Interview

Laura Stassen van Zin & VerZin stelde me een aantal vragen over mij en mijn onderneming. Ze wilde zo meer te weten komen over wie ik ben en wat ik doe. Het leek me een leuke manier om mijn verhaal met jullie te delen.

Laura interviewt

Kun je jezelf even kort voorstellen?

Mijn naam is Karin, ik ben 47 jaar en loopbaancoach. In mijn vrije tijd lees en schrijf ik graag. Ik houd erg van papier en leuke kaarten. Ook spullen van vroeger vind ik erg leuk. Zoals servies uit de jaren 60 en 70. Ik struin dan ook graag markten en kringloopwinkels af op zoek naar bijzondere schatten.

Was het voor jou een bewuste keuze om voor jezelf te beginnen?

Ik was werkzaam als ’trajectbegeleider inburgering’. Ik begeleidde anderstaligen die Nederlands leerden. Zo gaf ik informatie over lessen maar voerde ook motiverende gesprekken. Als mensen niet naar de lessen kwamen, moest daar natuurlijk over gepraat worden. Een ontzettend leuke baan! Helaas kreeg ik – samen met mijn andere collega’s met een tijdelijk contract – te horen dat mijn contract niet werd verlengd. Dit was niet leuk, maar het was wel prettig dat ik dit al een jaar van tevoren wist. Zo kon ik me er al op voorbereiden en kijken naar andere opties. Tegen het einde van dat jaar kreeg ik een aanbod om als zzp’er bij een examenbureau te gaan werken. Zo ben ik zzp’er geworden. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en besloot toen: als ik dit ga doen dan ga ik er ook echt voor! Ik nam het zelfstandig ondernemerschap meteen serieus en wilde het professioneel aanpakken.

Hoe ben je tot de keuze voor het vak loopbaancoaching gekomen?

Het begeleiden van mensen vond ik het leukste om te doen, maar ik vroeg me wel af hoe ik hier in de toekomst iets mee zou kunnen. Ik volgde een opleiding tot loopbaancoach, want dat sprak me enorm aan. Kiezen voor een concrete invalshoek, studie en werk, was belangrijk voor mij. Aangezien ik nogal praktisch ben ingesteld was die keuze snel gemaakt. ‘Ik wil hier mijn werk van maken’, besloot ik. Zelf vind ik het ook belangrijk om me te ontwikkelen en up-to-date te blijven. Dat past bij mijn vakgebied. Het werkveld is constant in beweging, net als wij zelf. Nog steeds ben ik erg blij met mijn keuze. Zo ontdek ik telkens nieuwe dingen en ik ontmoet er zoveel leuke mensen door!

‘Het werkveld is constant in beweging. Net als wij zelf.’

Wat vind je zo leuk aan coachen?

Het leuke aan coachen vind ik dat ik iemand mag begeleiden en helpen met zijn vraag. Ik mag mee in het avontuur van de ander. Door te luisteren en advies te geven help ik mensen weer op weg. Ik geloof overigens dat de persoon tegenover mij het prima zelf kan. Je komt bij mij om je vraag helder te krijgen, of omdat je even niet weet hoe het verder moet. Ik help dan graag en geloof dat de ander – als dingen op hun plek zijn gevallen – goed in staat is om hier vervolgens zelf iets mee te doen.

Hoe ga je te werk? Wat is jouw manier van coachen?

Mijn aanpak is praktisch en oplossingsgericht. Ik vind het dan ook belangrijk om zoveel mogelijk helderheid en duidelijkheid te creëren in het proces. Samen bepalen we hoeveel gesprekken je nodig hebt. Na twee gesprekken evalueren we: zitten we op de goede weg? Tussen de gesprekken door maak je opdrachten, zodat alle informatie over wat je wil steeds helderder wordt.

Mijn cliënten ontvang ik bij mij thuis. Ik merk dat mensen dit als gastvrij en laagdrempelig ervaren. Met aandacht luisteren naar wat de ander zegt is mijn uitgangspunt. De vraag achter de vraag ontdekken vind ik erg belangrijk. Dit doe ik door over de schouder van de cliënt mee te kijken en te denken. Mijn doel is om zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat de ander van me vraagt. Ik zie het graag zo: ik ben expert op het gebied van loopbaancoaching maar jij bent expert van je eigen leven.

‘Ik ben expert op het gebied van loopbaancoaching maar jij bent expert van je eigen leven.’

Wie komt er zoal bij je langs?

Ik coach vooral twintigers en dertigers die op zoek zijn naar balans of juist naar een nieuwe uitdaging. In de praktijk merk ik dat deze doelgroep niet per definitie vaststaat. Verschillende keren had ik cliënten van 40+ en die help ik natuurlijk net zo graag! Het eerste gesprek is altijd gratis. Het is goed om elkaar eerst te leren kennen en te zien of het klikt. Ik kan dan meteen aangeven of ik je kan helpen met je vraag en op welke manier we dit gaan doen. Die duidelijkheid vind ik erg belangrijk.

Wat voor vragen hebben mensen zoal?

Veel cliënten hebben het gevoel dat ze een keuze moeten maken en dat die keuze definitief is. Het is soms lastig om te bedenken of er een combinatie mogelijk is. Soms zijn het hele specifieke vragen zoals: ‘wil ik wel zzp’er blijven?’ Daarnaast zie ik ook mensen die een baan hebben en behoefte hebben aan iets anders, maar niet goed weten hoe ze verder moeten. Toch komt het vaak neer op de vraag: ‘wat wil ik nou echt?’ Niet dat die persoon dat nog niet weet, maar durft hij of zij daar wel echt voor te gaan staan? Dat is waar ik als loopbaancoach bij help. Wat ik graag wil laten zien is dat je altijd weer opnieuw kunt kiezen. Je kunt telkens nieuwe dingen uitproberen. Niets is voor altijd.

‘Je kunt altijd weer opnieuw kiezen. Niets is voor altijd.’

Wat levert loopbaancoaching op aan het eind van het traject?

Loopbaancoaching geeft inzicht en biedt vrijwel altijd een antwoord. Dit hoeft niet te betekenen dat je er dan bent. Soms kost het tijd om zo’n antwoord te verwerken of besluit je om er helemaal niets mee te doen. Dat wil ik ook graag benadrukken: je kunt hierna in beweging komen maar dat moet niet. Mensen denken vaak dat wanneer je naar een loopbaancoach gaat, je daarna meteen allerlei knopen door moet hakken en dingen moet ondernemen. Ik denk juist dat je er ook bewust voor kunt kiezen om stil te staan. Of er gewoon even wat langer over na te denken. Dat is helemaal aan jou.

Karin wordt geinterviewd
Foto: Laura Stassen

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Naast de individuele gesprekken geef ik sinds kort ook de workshop Loopbaan-in-zicht. Hierin ga je op zoek naar je inspiratie, kwaliteiten en waarden. Drie vragen zijn van belang in loopbaancoaching: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Tijdens de workshop sta je even stil bij deze drie vragen en ga je ermee aan de slag. De workshop is interessant voor mensen die iets anders willen of een baan zoeken, maar is ook heel geschikt voor mensen die al een leuke baan hebben. De workshop vormt ook een zoektocht naar jezelf, zonder zwaar te zijn. Spelenderwijs krijg je inzicht in wie je bent en wat je doet. Daarnaast heb je natuurlijk ook een gezellige middag of avond met elkaar.

Tot slot: heb je tips voor mensen die op dit moment vast zitten in hun werk of werkloos zijn?

  • Laat je niks aanpraten. Ga niet op sociale media als het niets voor jou is. Laat je niet meevoeren door sociale druk maar doe wat bij je past. Iedere trend die er is op het gebied van werk zoeken valt ook weer onderuit te halen.
  • Wees lief voor jezelf. Als je een baan zoekt, vraagt dit veel tijd en energie. Zorg dat je ook leuke dingen blijft doen. Dan houd je het makkelijker vol.
  • Vraag een ander om hulp. Als je een vraag hebt, waarom zou je die dan niet aan iemand stellen? Natuurlijk zeg ik dan: ga eens naar een loopbaancoach. Het kan heel verhelderend zijn om iemand die jou niet kent met een frisse blik naar je vraag te laten kijken. Zo stap je vervolgens met een helder hoofd en vol goede moed de deur weer uit. Dat wil toch iedereen?!